Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Kandavas tilts

Kandavas tilts

Kandava, Tukuma novads, Latvija
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Adrese: Lielā iela/Jelgavas iela

Kandavā Abavai pāri varam tikt, mērojot vecāko laukakmens tiltu Latvijā. Dažkārt, pat to mēdz dēvēt par vecāko tiltu Ziemeļeiropā, kas būvēts no laukakmeņiem.
Līdz 1873.gadam, pāri Abavai cēlās ar pārceltuvi, bet kājniekiem bija ierīkotas laipas. Tilta būves pamatdarbus veikuši zemnieki.

Tilta abās pusēs ap vidu obeliskveida akmens pieminekļi, kuros bijušas plāksnes ar celšanas gadu un būves iniciatora vārdu. Izkaltas 60to gadu sākumā.
Kandavā pār Abavas upi darbojusies pārceltuve, bet kājniekiem ierīkotas laipas. Lai gan Kandava kā apdzīvota vieta pieminēta jau 13. gs., pastāvīga tilta pār Abavu līdz pat 1873. gadam nav bijis. Tilta garums ir 66 m, tam ir 4 akmens velves.

Tilts būvēts uz sauszemes, vēlāk Abavas upes gultni aizberot un izrakto – jauno gultni novirzot tecēt cauri tiltam. Jau 1834. gadā Abavas kreisā krasta muižnieki sākuši saraksti ar Kurzemes ģenerālgubernatoru un Pēterburgas iestādēm par līdzekļu piešķiršanu pastāvīga tilta ierīkošanai. Tilta celšanas iniciators bija Zemītes muižas īpašnieks – Teodors fon Firkss (1836. gada 24. augusts – 1885. gada 21. novembris). Tilts remontēts vairākkārt – 1912., 1920., 1938./1939. un 1997.gadā. Pamatīgs remonts veikts 1938. gadā. Uzņēmējs K.Jēkabsons par Ls 9810,- apmetis velves un balstus, savezdams kārtībā zemūdens daļu. Sākotnēji tilta apmales bija akmens stabi ar koka margām, bet 1939. gadā tika izveidotas mūra apmales un tilta balstus zem ūdens pamatīgi „apbetonēja”.

2019./2020. gadā Kandavas novada dome sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fonda administrāciju īstenojusi projektu “Infrastruktūras izveide antropogēnās slodzes samazināšanai pie Abavas upes Kandavā”, kura mērķis ir izveidot pastaigu laipas Kandavā, pie Abavas upes, samazinot cilvēku radītu iedarbību bioloģiski vērtīgajos zālājos un nodrošinot publisko ūdeņu vides pieejamību gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem.

Projekta ietvaros ir izveidota laipa uz gulšņiem, laipa uz balstiem un pontons, uzstādīts sols un informatīvais stends.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresTūrisma apskates objekti    Tilti Skatīt vairāk
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 20961
Meklēšanas rezultātos parādīts : 89448


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Krauklīši, viesu nams
Krauklīši, viesu namsKrauklīši ir moderna guļbūve ar lielu terasi, mākslīgā dīķa krastā. Viesu namā ir Tv/Sat, karaoke, bārs, virtuve, kamīns, plaša telpa dejām un banketiem.
Dārziņi, zirgu sēta
Dārziņi, zirgu sētaZirgu izjādes ne tikai dažādos Jūsu atpūtu, bet arī palīdzēs stiprināt organismu. Jāšana labi ietekmē veselību – nervu, elpošanas un gremošanas sistēmas. Tieši tāpēc jāšana ar zirgiem ir tik populāra.
Kalēji, brīvdienu māja
Kalēji, brīvdienu mājaViesu māja, pirts un kempings Mazirbē. Jūra un pludmale bez burzmas. Lieliska atpūta no pilsētas kņadas.
Zāgkalni ZS, atpūtas komplekss
Zāgkalni ZS, atpūtas komplekssAtpūta pie Usmas ezera. Guļbūves mājiņas, izjādes, izbraucieni ar kamanām, nakšņošana, pirtis, treileru pieslēgums, telšu un piknika vietas, makšķerēšanas pavadoņa pakalpojumi.
Tava Kafija
Tava KafijaBez kafijas – nu nekur! Gan vasarā, gan ziemā mūsu rokas un lūpas sniedzas pie tases aromātiskas kafijas! Ar mūsu plašo kafijas piedāvājumu klāstu vari iepazīties mājas lapā www.tavakafija.lv, vai veikalā.
Bīriņu Pils, viesnīca
Bīriņu Pils, viesnīcaBīriņu pils, neogotikas arhitektūras pērle Vidzemē. Vieta svinībām, viesnīca, jaunlaulāto numurs, pirtis, Dzirnavu krodziņš, skaists parks Bīriņu ezera krastā.
RIKON AC, gaisa siltumsūkņi un gaisa kondicionieri
RIKON AC, gaisa siltumsūkņi un gaisa kondicionieriFirma RIKON. Panasonic gaisa siltumsūkņu un kondicionieru piegāde, montāža, garantijas un pēcgarantijas apkope.
Rancho Randevu, atpūtas komplekss
Rancho Randevu, atpūtas komplekss„Rancho Randevu„ - tā ir komfortabla atpūta gleznainā Latvijas nostūrī, kur satek Pērses un diženās Daugavas ūdeņi. Tā ir arī unikāla iespēja kāzu, jubileju svinības, lietišķās tikšanās un seminārus savienot ar brīnišķīgu atpūtu pie dabas.
Gamma-Serviss, SIA
Gamma-Serviss, SIAŠobrīd visizturīgākais pārklājums disku krāsošanai ir ar pulvera krāsām, kurām piemīt paaugstināta noturība pret iedarbību uz dažādiem mehāniskiem, fiziskiem un ķīmiskiem faktoriem. Mūsu disku krāsošanas metode nodrošina vienmērīgu lakas pārklājumu un garantē kvalitatīvu darbu izpildi.
Visi banneri