Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Daugavas muzejs

Daugavas muzejs

Daugavas muzejs, Salaspils pagasts, Salaspils novads, Latvija, LV-2121
(+371) 67216367 - Apmeklētājiem
(+371) 29344480 - Administrācija
 
VissPiedāvājumiGalerijaVideoKarte
Apraksts

Daugavas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Daugavas muzejs nesen kā ticis pie jaunas, mūsdienīgas un dinamiskas ekspozīcijas, kas interaktīvā veidā rada apmeklētājos izpratni par vēstures procesiem un notikumiem, kas apvij Daugavu un Salaspils novadu. Ekspozīcija veidota kā upes līkloči – tā plūst no senatnes līdz mūsdienām, katrā līkumā apmeklētāju iepazīstinot ar kādu konkrētu tēmu. Šādi, ar dažādu mūsdienīgu izteiksmes līdzekļu palīdzību, jebkuram apmeklētājam ir iespēja aktīvi līdzdarboties vēstures izzināšanā. Interaktīvie risinājumi padara ekspozīciju ērti uztveramu dažādām auditorijām un vienlaikus ļauj apmeklētājam pašam izlemt, kuram no Daugavas un Salaspils vēstures aspektiem pievērsties vairāk.

Ekspozīcija, kas izvietota Doles muižas jaunajā kungu ēkā 176 m2 kopplatībā, sastāv no diviem tematiskiem blokiem. Pirmā daļa veltīta Daugavas vēsturei, savukārt otrā – Salaspils novada vēsturei 19.–20. gadsimtā.

Daugavas muzeja pamatekspozīcija ir vislielākais pieejamais publiskais krājums par Daugavas un Salaspils novada vēsturi, kurā var aplūkot 957 eksponātus – 199 priekšmetus un 758 fotogrāfijas.

To starpā ir vairāki unikāli eksponāti:

  • Liecības par pirmo akmens laikmeta iedzīvotāju dzīvesvietu Latvijas teritorijā;
  • Senākajām mūra celtnēm Baltijā – Ikšķiles pili un baznīcas kompleksu;
  • Vienu no pirmajiem kristīgajiem apbedījumiem Latvijā – Ikšķiles kristīgās lībietes apbedījumu;
  • 17. gadsimta zviedru artilērijas trīsmārciņu gludstobra lielgabalu;
  • Liecības par senajiem Daugavas amatiem – plostniekiem, laiviniekiem, pārcēlājiem utt.;
  • Vairāk nekā 75 vēsturisku fotoattēlu no šobrīd jau applūdinātajiem Daugavas krastiem.
  • Daugavas lejtece gadu tūkstošiem ir bijusi ievērojams apdzīvotības centrs. Tieši šeit pirms aptuveni 11 000 gadiem uz dzīvi apmetās pirmie mūsdienu Latvijas teritorijas iedzīvotāji. Daugavas krastos, ienākot vācu krustnešiem, aizsākās arī Latvijas zemju kristīšana. Gadsimtu gaitā starp lielvarām noritējušās cīņas par Daugavas krastiem atstājušas savas pēdas vēl mūsdienu Latvijā. Un tieši cīņa par Daugavas krastu saglabāšanu aizsāka trešās atmodas kustību Latvijā. Stāsts par Daugavu ir stāsts par mūsu nācijas šūpuli un likteni laikmetu griežos. Vienlaikus tas ir arī stāsts par “zaudēto Daugavu” un Latvijas sabiedrības attieksmi pret to. Mūsu izvēle šodien ir starp pagātnes nostalģiju un atbildi uz nākotnes jautājumu: kas šodien ir Daugava? Atbilde uz šo jautājumu katram jāmeklē pašam, muzeja ekspozīcija vien apmeklētājiem piedāvā Daugavas stāstu.

    Daugavas muzeja brīvdabas ekspozīcija

    Senajā Doles muižas parkā iekārtota muzeja brīvdabas ekspozīcija - Daugavas lejteces zvejnieku sēta „Mellupi”, kas attēlo zvejnieku dzīvi un darbu 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā. Sētu veido četras ēkas: 19.gs. celtā dzīvojamā māja, kūts un pirts, kā arī 1702.g. celtā klēts, kā arī unikāla lašu un nēģu aizsprostu rekonstrukcija.

    Pastāvīgā izstāde

    Zvejas rīku izstāde brīvdabas sētā „Mellupi”, kūts ēkā.

    Galerija
    Video
    PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuzeji    Ekskursijas skolēniem    Nodarbības skolēniem Muižas Vietas kāzu svinībām Kāzu pieturvietas, programmas, atrakcijas Parki Piknika vietas Tūrisma apskates objekti
    Karte

    Statistika:
    Pilnībā apskatīts : 21637
    Meklēšanas rezultātos parādīts : 327204


    Rasu Dārzniecība, SIA
    Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
    Jaunsvelmes, viesu māja
    Jaunsvelmes, viesu mājaJaunsvelmes. Iespēja izbaudīt jauku atpūtu, organizējot izlaidumus vai citus saviesīgus pasākumus 80 viesiem klusā, zaļā dabas stūrītī.
    Kļava
    KļavaViena no Kļavas jaunajām aktivitātēm ir sadarbība ar slavenu Vācijas koka durvju ražotāju - firmu LEBO, kas pērk Latvijā ražotas, precizi ēvelētas sagataves, durvju karkasu izgatavošanai
    Mežābeles, brīvdienu māja
    Mežābeles, brīvdienu mājaAtrodas ekoloģiski tīrā, dabas aizsargājamā zonā Dridža ezera dabas parkā, 17 km attālumā no Krāslavas. Tās apkārtnē ir mežs, pļavas, dzidrs ezers - bagāts ar zivīm.
    Līga Reitere, Ventiņu zāļu sieva
    Līga Reitere, Ventiņu zāļu sievaVentiņu stāstniece un zāļu sieva. Zāļu sievas mācības - "Savvaļas aptieka", "Zaļās receptes", "Pirts rituāli" un "Vārda spēks".
    DUNENSE, ādas aksesuāri
    DUNENSE, ādas aksesuāriRoku darbs, pasūtījumi pēc klientu vēlmēm, iespēja iestrādāt logotipu. Grāmatas ādas vākos, ādas piezīmju bloknoti, ādas somas, ādas vāki restorānu ēdienkartēm, dažādi citi ādas izstrādājumi.
    Raunas ceplis
    Raunas ceplisKeramikas ražotne Raunas ceplis. ieierastas formas un faktūras, puķu podi ir komplektā ar atbilstošiem paliktņiem. Raksturīgas arī glazūras ar kapara spīdumu un apakšā iespiesto logo RC.
    Florius, SIA
    Florius, SIAGalvenā mūsu uzņēmuma pamatnozare ir profesionāla dārza ierīkošana, kopšana, labiekārtošana. Mēs esam šeit, lai padarītu mūsu apkārtējo vidi skaistāku un baudāmāku.
    Vienīgā pieejamā dzintaru darbnīca Latvijā - Harijs Jākobsons
    Vienīgā pieejamā dzintaru darbnīca Latvijā - Harijs JākobsonsAmatniecības kameras diplomēts meistars H.Jākobsons aicina bez maksas apmeklēt dzintara darbnīcu un iepazīt dzintara apstrādes procesu, kā arī sajust dzintara maģisko dabu.
    Vintāža, viesu nams
    Vintāža, viesu namsViesu nams svinībām ar banketa zāli līdz 45 cilvēkiem kāzu, jubileju, dzimšanas dienu un korporatīvo pasākumu organizēšanai vai vienkāršai atpūtai.
    Visi banneri