Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma

Ķestermežs

Meža prospekts, Dobele, Dobeles novads, Latvija
 
VissPiedāvājumiKarte
Apraksts

Meža parks ar brīvdabas estrādi ir iecienīta pilsētnieku atpūtas vieta. Nosaukums cēlies no Dobeles latviešu luterāņu draudzes ķestera mājām, kas šajā vietā atradušās līdz pirmajam pasaules karam. Turpat bijusi arī skola, kurā 1843.gadā mācījies Dainu tēvs Krišjānis Barons.

„Ķestermežs un Bērzes upes krāšņie krasti patiks ikvienam dabas jaukuma cienītājam. ...Cauri Ķestermežam diezgan straujā kritumā, veidojot stāvus krastus, pāri krācēm laužas Bērzes upe. Priežu skuju un sveķu smarža, meža šalkšana un ūdens burbuļošana, skuju un lapu koku zaļums še cilvēku tā reibina un apbur, ka stundas paiet nemanot”.

( Voldemārs Ziemelis „Dobeles novads no tūrisma viedokļa”, 1939. g.)

Savulaik Ķestermežā atradās Rūķīšu kalns, kur 1938.gadā pēc Dobeles ārsta Edgara Francmaņa ierosmes izveidoja bērnu rotaļu laukumu. Šī zeme tolaik piederēja Dobeles un apkārtnes slimnīcai. Kalna visrsotni nolīdzināja, izveidoja celiņus tos nostiprinot ar laukakmeņu krāvumiem. No Rūķīšu kalna pavērās skaists skats uz Bērzes upi. Precīzu ziņu nav, bet, iespējams, drīz vien mainoties varām, Rūķīšu kalns pamazām aizauga ar krūmiem.

20.gs. 60.gados Bērzes upes ielokā tika uzbūvēta brīvdabas estrāde. Vērienīgākos pārbūves darbus tā piedzīvoja 1986.gadā, kad virs estrādes uzslēja jumtu, augstāk pacēla un paplašināja skatītāju sēdvietas.

Īsta bēdu diena Ķestermežam bija 1991.gada 18.jūnijs, kad viesuļvētra īsā laikā, brāžoties pāri apmēram 100 metru platai joslai, Ķestermežā nolauza vai ar visām saknēm izgāza 98 kokus - priedes, ozolus, liepas. Daudzas no nopostītajām priedēm bija patiešām izcilas, nodzīvojušas vairāk kā simts gadu.

Mūsdienās Ķestermežs ar brīvdabas estrādi ir dziesmu svētku, koncertu, teātra uzvedumu un zaļumbaļļu norises vieta vasaras sezonā.

Cauri Ķestermežam ir izbūvēts bruģēts gājēju un veloceliņš, rekonstruēts gājēju tilts pār Bērzi, kā arī uzklāts asfalta segums estrādes tuvumā esošajam stāvlaukumam upes kreisajā krastā. Ķestermeža apmeklējums būs interesants arī bērniem, jo te ir izvietoti āra trenažieri, izveidota gaisa trase.

PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresParki
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 507
Meklēšanas rezultātos parādīts : 4577


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Pokaiņi
PokaiņiSena svētvieta, akmens krāvumi, enerģiju lauki. Izzini sevi un senatni.
ID Rugāji, galdniecība
ID Rugāji, galdniecībaIzgatavojam masīvkoka mēbeles pēc pasūtījuma. Mums sagādā prieku darbs ar pasūtītāju - uzklausām un realizējam klienta vēlmes.
Bērnības sala, bērnu pieskatīšanas un attīstības centrs
Bērnības sala, bērnu pieskatīšanas un attīstības centrsBērnu centra tiks organizētas radošas nodarbības, tiek apgūta jauna informācija, attīstītas jaunas prasmes un iemaņas. Liela izēvelē dažādu materiālu, pedagogi izmanto dažādas darba metodes. Nodarbības tiek pasniegtas latviešu un krievu valodā. Mūsu uzdevums ir lai bērnam centrā pavadītais laiks paiet pēc iespējas interesantāk, veicina- iztēli, uztveri, domāšanu, fantāziju un vingrina un nostiprina rokas sīku muskulatūru, praktiskā darbībā. Veicināt sociālo un emocionālo prasmju attīstīšanu, komunikācijas spējas. Piedāvāt mazākumtautību bērniem latviešu valodas apgūšanu. Nodarbību istabas ir iekārtotas gaišas un saulainas telpas un dažādam attistošam rotaļlietām atbilstoši bērnu vecumam.
Bel-Doors, iekšdurvis, mēbeles
Bel-Doors, iekšdurvis, mēbelesFinierētu un krāsotu iekšdurvju tirdzniecība
Moto & Metal NESTER CUSTOM art gallery, mākslas galerija
Moto & Metal NESTER CUSTOM art gallery, mākslas galerijaNESTER CUSTOM ir radoša darbnīca dizaineru mēbeļu un unikālu skulptūru veidošanai no metāla. Par pamatu mūsu izstrādājumiem izmantojam automobiļu, motociklu, elektroinstrumentu detaļas un citus metāla izstrādājumus. Mūsu uzņēmums sāka attīstīties bojātu automašīnu remonta un motociklu atjaunošanas jomā, ko mēs turpinām veiksmīgi veikt un šodien, vienlaikus radot CUSTOM motociklus.
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejsRīgas vēstures un kuģniecības muzejs ir vecākais publiskais muzejs Latvijā un Baltijā, kā arī viens no vecākajiem Eiropā. Muzejs atrodas Vecrīgā, ievērojamā 13.–20. gs. arhitektūras piemineklī – Rīgas Doma ansamblī.
Līva***, viesnīca
Līva***, viesnīcaViesnīca Līva ir tūristu klases viesnīca, kura piedāvā 111 numurus ar Biznesa plus, biznesa, standarta un ekonomiskās klases ērtībām. Restorāns Upe piedāvā Jums brokastis pie zviedru galda, biznesa pusdienas un vakariņas.
Kameja, aizkaru salons
Kameja, aizkaru salonsAizkaru salons Kameja. Aizkari, modelēšana, šūšana. Aizkaru stangas. Audumi, šūšanas piederumi. Mājas tekstils Tirdzniecība. Apģērbu modelēšana un šūšana. Žalūzijas.
Latrex laivas
Latrex laivasIzbaudiet neaizmirstamu laiku uz ūdens. Latvijā ražotas stiklplasta airu laivas un motorlaivas.
Visi banneri