Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Aizupes muiža un parks

Aizupes muiža un parks

20,8 km no Kandavas, Aizupes muiža, Vānes pagasts, Tukuma novads, Latvija
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Aizupes muižas pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka ir viens no spilgtākajiem klasicisma paraugiem Latvijā, kas pilnīgi saglabājusi būvapjomus un telpu plānojumu.
Te atrodamas brīnišķīgas tūju, ozolu, dižskabāržu un kastaņu alejas. Parkā aug visu Eiropā sastopamo sugu tūjas.

Bruņinieku muiža kādreizējā Aizupes, tagad Vānes pagastā 20.gs. sākumā piederēja četras pusmuižas, piecas lopu muižas un 59 zemnieku sētas. 1561. gadā hercogs piešķīris Aizupi lēnī savam padomniekam un hronistam Solomonam Henningam, kas miris 1589. gada 29. novembrī Vānē un apglabāts pie Vānes baznīcas. Līdz 1719. gadam muiža bija Heningu īpašums, 1719. -1793. gadam Koskulu īpašums, 1793. - 1921. gadam - vienas no turīgākajām un politiski ietekmīgākajām dzimtām - fon Hānu īpašums. 20. gadsimtā Hānu dzimtai piederēja 33 muižas Kurzemes guberņā. Pēdējam īpašniekam Paulam fon Hānam piederēja arī Jaundziru, Zutenes, Variebas, Lielzantes muižas.

Aizupes muižas kungu māja celta pie Imulas upes vēlā klasicisma stilā. Būvniecība notika no 1820. līdz 1823. gadam Ādolfa Georga Hāna laikā. Muižas apbūve veidojusi stilistiski un mākslinieciski vienotu ansambli. Muižai piederēja siernīca, kur ražoja Šveices sieru, Pūces tvaika un ūdens dzirnavas, spirta dedzinātava un ķieģeļu ceplis. Muiža bija iekļauta paraugmuižu sarakstos.
1939. gadā uz Aizupi pārcēla Cīravas meža skolu, bet no 1945. gada līdz pat 1985. gadam Aizupē atradies meža tehnikums. 20. gs. 90. gados muižas centra ēkas nonāca pašvaldības pārziņā. Tagad muiža ir privātīpašums.


Informācija: I.Dišlere, A.Ozola "Muižas lauku kultūrvidē" (2002).

Svarīgi: Privātīpašums. Apskatāma no ārpuses. Muiža šobrīd ir sliktā stāvoklī.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 5789
Meklēšanas rezultātos parādīts : 41312


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Viduslaiku izklaides
Viduslaiku izklaidesSIA "Niedru lija" piedāvā atraktīvas izklaides viduslaiku garā - šaušanu ar loku, arbaletu, cirvja un šķēpa mešanu, monētu kalšanu. Mūsu arbalets ir viduslaiku arbaleta atdarinājums (~ 14.gs.), metamie cirvji - 13.gs. Vācu kaujas metam
Aļņi, viesu māja
Aļņi, viesu mājaViesu Nams Aļņi piedāvā:Viesu māju ar banketu zāli kāzām un svinībām līdz 46 personām. Nakšņošanai 34 guļvietas - ieskaitot papildvietas. Numurs jaunlaulātajiem. Guļbūves pirts ar āras baseinu un ūdens kaskādi.Nojumi nelielām svinībām vasaras sezonā. Ēdināšanu un apkalpošanas pakalpojumus kāzām, viesībām, banketiem, semināriem, nelieliem sporta pasākumiem.Atrodamies 25 km no Rīgas, 3 km no Ogres starp Ogri un Tīnūžiem.
RC Auto , autoserviss
RC Auto , autoservissAprīkojums ir profisionālajā tehniskā līmenī, jaunas ES ražotas, un Latvijā sertificētas autoservisa iekārtas, kas ļauj ātri un kvalitatīvi veikt automašīnas diagnostiku un remontu.
SB Siltumtehnika, veikals
SB Siltumtehnika, veikalsMēs specializējamies apkures iekārtu un santehnikas preču mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā, ar individuālu pieeju katram klientam. Uzņēmuma sadarbības partneri ir būvfirmas, uzņēmumi un individuālie pasūtītāji.
Valteri, viesu nams
Valteri, viesu namsViesu namā Valteri Daugavas krastā, labi jutīsies pat 70 cilvēku lielas kompānijas. Svinības vai veselības kūres pirtiņā, ar peldi baseinā vai laisku gulšņāšanu āra kubulā.
Raganas ķēķis, krodziņš
Raganas ķēķis, krodziņšRaganas ķēķī - tikai tīrākie lauku labumi - mielojies, kamēr vēders pilns, kā arī neaizmirsti nogaršot mūsu krodziņa īpašo "Raganas vīnu".
Valenas, SIA
Valenas, SIAAicinām veikalus sadarboties. Mēs esam oficiālais Vācijas uzņēmumu: Sassa Mode, CECEBA, BUGATTI, TOM TAILOR, SUSA-Vertriebs, Dr.Bieler. pārstāvis. Mūsu piedāvājumā plašs koriğējošo, termo un jauniešu veļas komplektu klāsts, pieejami arī lieli izmēri, cenas ir pieņemamas. Izvēlies vācu kvalitāti un praktiskumu. Tirgū mūs novērtē par stabilitāti un uzticamību.
Energetikas, veselības un atpūtas centrs
Energetikas, veselības un atpūtas centrsEnergetikas. Rehabilitācijas centrs pie jūras. Bērnu vasaras nometnes. Pasākumu organizēšana, ēdināšana. Konferenču telpas.
Kristīne Boļšedvorova, māksliniece
Kristīne Boļšedvorova, mākslinieceMāksliniece - keramiķe. Darbi no māla, porcelāna, akmensmasas, ģipša. Eļļas gleznas, akvareļi. Klusā daba, portreti, ziedi, ainavas, jūra, akti Pieņem pasūtījumus.
Visi banneri