Kas ir Specialty kafija?
Specialty kafija ir augstākās kvalitātes kafija, kas atšķiras no parastās komerciālās kafijas ar savu izcilo garšu, aromātu un audzēšanas praksi. Tā ir rūpīgi audzēta, novākta un apstrādāta, lai nodrošinātu vislabāko iespējamo kvalitāti. Specialty kafija ir kļuvusi par populāru izvēli kafijas cienītāju vidū, kuri vēlas baudīt izsmalcinātu kafijas pieredzi. Šajā rakstā aplūkosim, kas ir Specialty kafija, kā tā tiek novērtēta un kāpēc tā ir tik īpaša.
Specialty kafijas definīcija
Specialty kafija tiek definēta kā augstākās kvalitātes kafija, kas iegūst vismaz 80 punktus no 100 iespējamiem punktiem pēc Specialty Coffee Association (SCA) vērtēšanas sistēmas. Šie punkti tiek piešķirti, novērtējot dažādus kafijas kvalitātes kritērijus, piemēram, garšu, aromātu, skābumu, saldumu un pēcgaršu.
Specialty kafijas kritēriji:
- Garša - garšas profils ir izteiksmīgs un bagātīgs, ar izsmalcinātām un niansētām garšas notīm;
- Aromāts - spēcīgs un patīkams aromāts, kas atklāj kafijas izcelsmi un īpašības;
- Skābums - līdzsvarots un patīkams skābums, kas papildina kopējo garšas profilu;
- Saldums - dabisks saldums, kas līdzsvaro skābumu un piešķir kafijai harmonisku garšu;
- Pēcgarša - ilgstoša un patīkama pēcgarša, kas atklāj kafijas garšas notis.
Specialty kafijas audzēšana un novākšana
Specialty kafija tiek audzēta specifiskos reģionos un apstākļos, kas nodrošina labvēlīgu vidi augstākās kvalitātes kafijas pupiņu ražošanai. Kafijas audzētāji rūpīgi seko līdzi katram audzēšanas posmam, lai nodrošinātu optimālu kafijas pupiņu attīstību.
Audzēšanas apstākļi:
- Klimats - Specialty kafija tiek audzēta reģionos ar ideālu klimatu, kas ietver pareizu temperatūru, nokrišņu daudzumu un augstumu;
- Augsne - bagāta un labi nosusināta augsne, kas nodrošina kafijas augiem visas nepieciešamās barības vielas;
- Audzēšanas metodes - ilgtspējīgas un videi draudzīgas audzēšanas metodes, kas saglabā augsnes auglību un aizsargā apkārtējo vidi.
Novākšana un apstrāde:
- Novākšana ar rokām - Specialty kafijas pupiņas tiek rūpīgi atlasītas ar rokām, lai nodrošinātu to, ka tiek novāktas tikai pilnīgi nogatavojušās pupiņas;
- Apstrādes metodes - dažādas apstrādes metodes, piemēram, mazgāšana, sausā apstrāde un pusmazgāšana, kas ietekmē kafijas garšas profilu un kvalitāti;
- Žāvēšana – rūpīga žāvēšana, lai novērstu pelējuma un citu defektu rašanos.
Specialty kafijas vērtēšana un sertifikācija
Specialty kafija tiek vērtēta un sertificēta, pamatojoties uz stingriem kvalitātes kritērijiem. Specialty Coffee Association (SCA) ir organizācija, kas nodrošina kafijas vērtēšanu un sertifikāciju, lai garantētu kafijas kvalitāti un izcilību.
Vērtēšanas process:
- Kafijas cupping - process, kurā kafijas eksperti (Q Graders) novērtē kafijas garšas profilu un īpašības. Kafija tiek pagatavota un degustēta, lai novērtētu tās aromātu, garšu, skābumu, saldumu un pēcgaršu.
- Punktu sistēma - kafija tiek novērtēta ar punktiem no 0 līdz 100, pamatojoties uz tās kvalitāti un izcilību. Kafija, kas iegūst vismaz 80 punktus, tiek uzskatīta par Specialty kafiju.
Sertifikācija:
- SCA sertifikācija - Specialty Coffee Association nodrošina kafijas sertifikāciju, pamatojoties uz tās kvalitātes kritērijiem. SCA sertifikācija garantē, ka kafija atbilst visaugstākajiem kvalitātes standartiem;
- Bioloģiskā sertifikācija - daudzas Specialty kafijas ir arī bioloģiski sertificētas, kas nozīmē to, ka tās tika audzētas bez sintētiskajiem pesticīdiem un mēslojumiem, ievērojot videi draudzīgas metodes.
Specialty kafija no Kafo.lv - kvalitatīvs dzēriens vienmēr
Ja meklējat Specialty kafiju, Kafo.lv piedāvā izcilu izvēli no pasaules labākajiem un iecienītākajiem zīmoliem. Kafo.lv mērķis ir nodrošināt kafijas cienītājiem visu nepieciešamo, lai baudītu augstākās kvalitātes dzērienu katru dienu.
Kafo.lv ir Coffy Club komanda, kas apvienojās ar Igaunijas līderiem kafijas pasaulē - KAFO. Kafo.lv tā ir 25 gadu pieredze, plašs piedāvājums no kafijas automātiem līdz dažādiem brūvrīkiem – viss, kas nepieciešams, ir pieejams Kafo.lv veikalā. Ieskatieties un izvēlieties labāko no piedāvājuma www.kafo.lv.
Raksts apskatīts : 239 reizes.