Valdemārpils evaņģēliski luteriskā baznīca, church

  • Lielā iela 2, Valdemārpils, Talsu novads, Latvija, LV-3260
  • (+371) 29132325
Description

Skarba un vienkārša ir ap 1646. gadu celtā Valdemārpils (Sasmakas) baznīca, kuras patrons ir Sasmakas muižas īpašnieks Kristofers Hoenastenbergs-Vīgands (Christopher von Hohenastenebrg- Wigandt). Baznīca vairākkārt pārbūvēta un remontēta, pēdējoreiz – 1999. un 2004. gadā. Valdemārpils baznīca ir neliela vienjoma garenbūve ar altārdaļu un piebūvētu sakristeju. Rietumu galā piebūvēts smagnējs kvadrātveida zvanu tornis ar piramīdveida jumta smaili, ko rotā lode, gailis un krusts.

Ar 17. gadsimta otro pusi, 18. gadsimta sākumu datējumā vēl šodien saglabājusies baznīcas iekārta – vietējo meistaru kokgriezēju darbs, tā ir šīs iekārtas lielā mākslinieciskā vērtība. Vissvarīgākais ir krāsojuma kombinācijas efekts – krāsu kontrasts: gaišs raksts uz tumša fona vai arī tumšs raksts uz gaiša fona, tas ir raksturīgi vissenākajiem latviešu tautas ornamentiem.
Kokgriezuma detaļas un gleznojumi apliecina savdabīgo izpratni par laikmeta stilu. Interesanta ir altārglezna “Svētais vakarēdiens” (autors – nezināms), iespējams, tas bijis kāds vietējais mākslinieks. Ap 1809. gadu baznīcā pārbūvēts ērģeļu balkons. Pašreizējās ērģeles izgatavotas Mārtiņa Krēsliņa darbnīcā Jēkabpilī 1890. gadā. 1934. gadā baznīcā iesvētīta memoriālā plāksne atmodas laika celmlauzim Krišjānim Valdemāram.

Products, services, keywords
Map
    Statistics:
    Fully viewed : 432
    Showed in search results : 2565
    Mega Star, freezing systems
    Mega Star, freezing systemsSIA "MEGA STAR" is a specialized Latvian company, whose activity is focused on the implementation of complex tasks in the installation of industrial and commercial refrigeration, as well as conditioning systems.
    Jūsu-mēbeles.lv, SIA
    Jūsu-mēbeles.lv, SIAOn the store's website, you can find furniture and accessories from top Scandinavian, German, Italian, Polish, and other manufacturers. Every product is rigorously inspected for quality and safety by the manufacturer before being delivered to customers. All items are certified in accordance with European Union regulations.
    Kalves, holiday house
    Kalves, holiday houseA holiday house at the lake Kalvene.
    Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs
    Rīgas vēstures un kuģniecības muzejsRīgas vēstures un kuģniecības muzejs ir vecākais publiskais muzejs Latvijā un Baltijā, kā arī viens no vecākajiem Eiropā. Muzejs atrodas Vecrīgā, ievērojamā 13.–20. gs. arhitektūras piemineklī – Rīgas Doma ansamblī.
    Iks park, associations
    Iks park, associationsBiedrība “Iks parks” piedāvā izbaudīt lauku priekus, spēlējoties un relaksējoties meža malā. Šeit iespējams nodarboties ar amatniecību, interaktīvā veidā iepazīt Latvijā augošos ārstniecības augus un to īpašības.
    DEVI, heat engineering
    DEVI, heat engineeringDEVI is the only enetrprise in electric technical production sphere, which produces and improves electric heating cable and thermoregulator complex systems.
    Rūķīši, guest house
    Rūķīši, guest houseRūķīši, guest house in Murjāņi. Recreation at the Gauja, lodgings for night, bathhouse, banquet hall, places for tents.
    Dārziņi, horse ranch
    Dārziņi, horse ranchZirgu izjādes ne tikai dažādos Jūsu atpūtu, bet arī palīdzēs stiprināt organismu. Jāšana labi ietekmē veselību – nervu, elpošanas un gremošanas sistēmas. Tieši tāpēc jāšana ar zirgiem ir tik populāra.
    INSAFE, SIA
    INSAFE, SIALargest manufacturer and distributor of safes and metal furniture. Our product range includes safes and metal furniture. The safes have been tested by independent laboratories and have obtained European-recognized certificates - ECB-S and IMP.
    Masāžas studija 8
    Masāžas studija 8Limfodrenāžas masāža uzlabo jūsu veselību vairojot enerģiju un vitalitāti, uzlabo vielmaiņu, imūnsistēmu, miegu, darba efektivitāti, veicina asins cirkulāciju, padara tvirtāku ādu samazina tūsku, ķermeņa apkārtmērus un celulītu.
    Visi banneri
    Recreation by seatode.webpRundāles dzirnavasIzglītības ceļvedisBaneru reklāma