Livonijas ordeņa pilsdrupas, pilsdrupas

  • Kandava, Tukuma novads, Latvija
Description
Vairākums vēstures avotu min, ka pils celtniecība sākusies ordeņa mestra Eberharda fon Zeines laikā ap 1253.gadu, bet turpinājās mestra Burharda Hornhūzena laikā, kad no Rīgas cauri Kurzemei vijies krusta karotāju kara ceļš. Pils bija paredzēta kā ordeņa fogta (tiesneša) rezidence un kā tāda minēta 1312.gadā. Pils paplašināta 1334.gadā, kad valda mestrs Munheimas Eberhards. Fogti bija pakļauti Kuldīgas komturam un līdz ar Kandavu pārvaldīja Sabiles un Talsu novadus, kuru fogtiem bija šaurākas pārvaldes tiesības. Fogti pārraudzīja nodevu vākšanu, sprieda tiesu un veica citus pārvaldes uzdevumus. Livonijas ordeņa valdīšanas laikā Kandavas pilī nomainījušies 17 fogti, kuru uzvārdi minēti grāmatā "Talsu novads" (izdota Rīgā, 1935.-1937.). Kandavas novadam bija sevišķa nodeva - medus, jo apkārtne bija bagāta ar biškopjiem, kādēļ katru gadu Kuldīgas konventa mūkiem bija jādod 3 birkavi (491 kg) medus. Pils esot apdzīvota vēl līdz 1750.gadam. Taču pēc tam tā atzīta par neapdzīvojamu un, laikam ritot, pārvērtusies par drupām. Grūti spriest, kāda īsti izskatījusies ordeņa pils, jo no 1794.gada zīmētā J.K.Broces akvareļa uz mums raugās tikai pils drupas. Nozīmīgākais pētījums par Kandavas pili pieder Kārlim fon Lēvisam of Menāram, kurš 1903.gadā savus secinājumus publicēja grāmatā "Kandavas pilskalns un ordeņa fogteja Kurzemē" ("Der heidnische Burgberg und die Ordensvogtei Kandau in Kurland"). Te publicēts arī pils plāns, uz esošo drupu bāzes mēģinot attēlot pils izkārtojumu. Visi pārējie pils aprakstu veidotāji, ceļvežu autori atsaukušies uz minētajiem pētījumiem. Zemesrags, uz kura pils atrodas, ir līdzīgs tam, uz kura bijusi kuršu pils. Abu piļu vietu izvēli noteicis augstums, kas ļāva tālu pārredzēt apkārtni. Pilsdrupu paliekas izvietotas virs stāvām nogāzēm. Pilskalnu aptvēra aizsardzības mūris. Ziemeļu pusē apvidus ir nolaidenāks, un tur atradusies ieeja pilī. Atsevišķas mūru un pamatu paliekas ļauj spriest, ka fogteja bijusi 34.2 X 31.5 m liela taisnstūra celtne ar 1.8 m bieziem mūriem uz 2 m platiem pamatiem. Te atradusies arī kapela - pils baznīciņa; konstatētas kāpņu telpas paliekas.
Products, services, keywords
Statistics:
Fully viewed : 4746
Showed in search results : 55477
Jūsu-mēbeles.lv, SIA
Jūsu-mēbeles.lv, SIAOn the store's website, you can find furniture and accessories from top Scandinavian, German, Italian, Polish, and other manufacturers. Every product is rigorously inspected for quality and safety by the manufacturer before being delivered to customers. All items are certified in accordance with European Union regulations.
Kartridzuuzpilde.lv
Kartridzuuzpilde.lvWe offer a fast and high-quality cartridge refilling service and a wide range of new cartridges for all the most popular printer manufacturers with delivery across Latvia at affordable prices. Contact us today to learn more!
Viola Stils, salon
Viola Stils, salon"Viola-Stils" is a leading manufacturer of innovative seamless knitwear in the Baltic region, based in Latvia. The company boasts over thirty years of experience in producing knitwear using high-quality Italian yarns, including cashmere, silk, and fine merino wool
Lilaste, leisure complex
Lilaste, leisure complexClean and fresh forest air, picturesque lake, recreation facilities both on the shore and on water, comfortable rooms – we have everything for wonderful recreation.
Sauleskalns, bath
Sauleskalns, bathWe offer rooms for different kind of celebrations till 50 persons.Lodging for the night till 30 persons. A wet bathhouse with swimming pool. We lay tables for celebrations.
Ezernieki, guest house
Ezernieki, guest houseViesu nams Ezernieki atrodas 300m attālumā no Zāģezera. Vietu skaits – 20 Katrā stāvā dušas telpas, tualetes. Kopēja virtuve, pieejama plīts, ledusskapis, trauki. Atpūtas telpa, var organizēt svinības, seminārus. Atsevišķi pirts māja. Cena: 7-10 €/personai. Saziņas valodas: LV, ENG, RUS
Dizaina Fabrika, netradicionāla svinību vieta
Dizaina Fabrika, netradicionāla svinību vieta325 m2 radošiem, īpašiem un neordināriem pasākumiem. Vieta kāzām, privātām svinībām, semināriem un korporatīvajām ballītēm. Radoša vide fotosesijām un filmēšanām. Sakām JĀ kreatīvām idejām un piepildītiem sapņiem.
PREMIUM MANAGEMENT, SIA
PREMIUM MANAGEMENT, SIABiznesa un personības izaugsmes koučings iedrošina un palīdz apzināties savu patieso spēku, izveidot biznesa un privātus mērķus un atbalsta to efektīvā sasniegšanā, lai dzīvotu veiksmīgu un pilntiesīgu dzīvi. Koučs palīdz atklāt, ko Tu patiesi vēlies, lai ktu dzīvot dzīvi veidotu pēc saviem noteikumiem. Uzņemies atbildību par savu dzīvi un rezultātiem jau šodien.
Zilver, vīna darītava
Zilver, vīna darītavaPatlaban “Zilver” vīna darītavā tiek ražoti vairāk kā 10 dažādu ogu, augļu, meža ogu un pat ziedu vīni. Blakus esošajā vīnotavā kā tūristu grupām, tā arī individuālajiem apmeklētajiem tiek piedāvāta iespēja nobaudīt darītos vīnus, starp kuriem ikviens noteikti atradīs savai gaumei atbilstošu.
Waldmeisteri, guest house
Waldmeisteri, guest houseA cosy rest hall with bar,as well as a bathhouse and rooms for 11 people.Settle at us and enjoy the beautiful nature!
Visi banneri
Rundāles dzirnavasIzglītības ceļvedisBaneru reklāma