Vīnogu stādi

Beschreibung

Šī ir vīnogu stādu audzētāja un šķirņu kolekcionāra Gata Kužuma mājas lapa.

Mūsu saimniecība atrodas Bauskas novadā, Ceraukstes pagasta Mūsas ciemā, Robežu ielā 5, kur pašlaik pārbaudes nolūkos dārza apstākļos audzējam vairāk kā 300 vīnogu škirnes. Katru gadu kolekcija papildinās ar 20 - 30 jaunām šķirnēm, atmetot mūsu apstākļiem nepiemerotās. Bez tam, sadarbībā ar Aināru Spuru tiek veidots arī vīna lauks 1ha platībā Rundāles pagastā un ar ģimeni vēl viens vīna lauks Mežotnē kur arī top siltumnīcas galda vīnogām.

Vīnogu audzēšanu uzsāka mans tēvs Andrejs Kužums pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā. Pirmā vīnoga mūsu dārzā bija ‘Zīda Ķekars’, kuru vēlāk aizstāja tēva drauga un domubiedra Paula Sukatnieka izveidotā šķirne ‘Supaga’ un tā vēl joprojām aug un ražo tai pašā vietā tēva mājās Bauskas pilsētā. Nebiju nemaz domājis turpināt tēva aizsākto, jo likās, ka tās 20 šķirņu vīnogas, kuras tēvam auga, ir tās labākās Latvijas apstākļiem un nekas jau nu labāks pie mums izaugt nevar. Pēc tēva aiziešanas mūžībā pagāja 3 gadi, kad rudenī pie mājas necilā vīnogu krūmā ieraudzīju divus izcilus vīnogu ķekarus ar lielām ogām. Kad tās nogaršoju, sapratu - ja tādas vīnogas var izaugt Latvijā, tad tādām nu patiešām ir nākotne! Vērīgāk ieskatoties, pie sienas uz stieples atradu arī šķirnes nosaukumu – ‘Osobij’. Tā manā mantojumā nonāca izcila deserta vīnogu šķirne. Ar to tad arī aizsākās mana aizraušanās ar vīnogām un jaunu galda vīnogu šķirņu meklēšana un pārbaude. Darbojoties Vīnkopju un vīndaru biedrībā, izdevies kolekciju paplašināt līdz 150 šķirnēm. Kolekcijas veidošanā, šķirņu izpētē un daloties savās zināšanās daudz palīdzējis Ģirts Miķelsons - lielākā daļa vīnogu šķirņu nāk tieši no viņa. Tāpat par šķirnēm un vērtīgiem padomiem esmu pateicīgs Gvido Dobelim - mana tēva draugam un domubiedram, Ēvaldam Piļkam -īstam vīnogu sapratējam un meistaram savā lietā, Gunvaldim Vēsmiņam - selekcionāram ar lielo burtu , kurš nekad nav liedzis padomu slimību apkarošanā un jaunu šķirņu izveidē, arī Andrim Dišleram – par vīna šķirņu un vīnu vērtējumu, Mārtiņam Barkānam - par padomiem un materiāliem vīna ražošanā un vēl daudziem citiem, līdzīgiem vīnogaudzētājiem - fanātiķiem.

Vīna vīnogu šķirņu izpētei esmu pievērsies pēdējos gados un daži manis darinātie vīni bijis pārsteigums ne vien pašam, bet arī izsmalcinātiem vīna pazinējiem.

Būsim priecīgi jums palīdzēt, lai arī jūsu mājās augtu ražens vīnkoks, kurš priecētu ar saldām un sulīgām ogām.

Esat laipni gaidīti mūsu saimniecībā , - gan uz ražas apskati un nogaršošanu, gan arī, lai izvēlētos savam dārzam savu vīnogu!

Video
  • video
Erzeugnis, Dienstleistung, Bereich, Schlüsselwort
Die Karte
    Statistik:
    Ist durchgesehen : 10357
    Gezeigt in sucht Ergebnisse : 15655
    Mega Star, saldēšanas iekārtas
    Mega Star, saldēšanas iekārtasSIA „MEGA STAR“ ist ein spezialisiertes lettisches Unternehmen, dessen Tätigkeit sich auf die Umsetzung komplexer Aufgaben bei der Installation von industriellen und gewerblichen Kühl- und Klimatisierungssystemen konzentriert.
    Jūsu-mēbeles.lv, SIA
    Jūsu-mēbeles.lv, SIAAuf der Website des Geschäfts finden Sie Möbel und Accessoires von führenden skandinavischen, deutschen, italienischen, polnischen und anderen Herstellern. Alle Produkte werden vor der Auslieferung an die Kunden sorgfältig auf die Einhaltung der Qualitäts- und Sicherheitsstandards des Herstellers geprüft. Alle Artikel sind gemäß den Vorschriften der Europäischen Union zertifiziert.
    Santa, Hotel
    Santa, HotelViesnīca netālu no Siguldas centra – gleznainā nostūrī, ezera krastā ar skaistiem dabas skatiem. Jūsu rīcībā: ērta viesnīca, lielisks restorāns, orģināla kamīnzāle un sauna, konferenču zāle.
    Aivars Neško, pieminekļu darbnīca
    Aivars Neško, pieminekļu darbnīcaAkmeņkalis Aivars Neško, strādā jau kopš 1978. gada. Izgatavo pieminekļus no Latvijas laukakmens, kā arī no importēta granīta un marmora. Panākumu atslēga – individuāla pieeja darbam, uzklausām klienta vēlmes un atrodam vispiemērotāko risinājumu!
    NAD.LV Repatriācijas un apbedīšanas birojs Rīgā
    NAD.LV Repatriācijas un apbedīšanas birojs RīgāTrauerfeier in Riga, Beerdigung in Lettland, Feuerbestattung und Feuerbestattung. Organisation von Rückführungsdiensten. Leichenschauhaus und Katafalk.
    Neila Saksona akmens apstrādes darbnīca, Steinbearbeitung
    Neila Saksona akmens apstrādes darbnīca, SteinbearbeitungMani sauc Neils Saksons, esmu akmeņkalis. Mans darbs ir saistīts ar akmens pierunāšanu, pamudināšanu, pakļaušanu un piespiešanu kļūt par man vai Jums vajadzīgo priekšmetu vai lietu.
    Kristīne Boļšedvorova, Künstlerin
    Kristīne Boļšedvorova, KünstlerinMāksliniece - keramiķe. Darbi no māla, porcelāna, akmensmasas, ģipša. Eļļas gleznas, akvareļi. Klusā daba, portreti, ziedi, ainavas, jūra, akti Pieņem pasūtījumus.
    Alejas projekti, SIA
    Alejas projekti, SIAAlejas projekti sniedz pakalpojumus apzaļumošanas un labiekārtošanas jomās. „No projekta līdz ziedošam dārzam” .
    Kompānija Avotiņi, SIA, Baumarkt
    Kompānija Avotiņi, SIA, BaumarktCeltniecības materiālu tirdzniecība, jumta un sienu materiālu ražošana no plānā lokšņu tērauda. Vairāk kā 2000 nosaukumu, kuri izgatavoti no augstvērtīgām izejvielām, izmantojot progresīvas tehnoloģijas.
    Avotkalni, Platz zum Ausruhen
    Avotkalni, Platz zum AusruhenAtpūtas vieta Avotkalni piedāvā lielisku atpūtu Salacas upes krastā - telšu un piknika vietas, sporta laukumi ar dažādu inventāru, bērnu rotaļu laukumi, vizināšanās ar laivām un velosipēdiem, makšķerēšana.
    Visi banneri
    Urlaub am Meertode.webpRundāles dzirnavasIzglītības ceļvedisBaneru reklāma