Искать на картеПоисковикКаталогОбьявлениеСтатьиМои данныеРеклама
Oksles muiža

Oksles muiža

13,6 km no Kandavas, Cēres pagasts, Tukuma novads, Latvija, LV-3122
 
ВсёПредложениеГалереяКарта
Описание

Kā Livonijas ordeņa lēnis muiža pastāvēja jau pirms 1499.g., kad tās valdītājs bija Dīriks Bedinks. 1499.g. Oksle tika izlēņota turīgākajam Kandavas fogtejas lēņavīram Ludvigam Butlaram. Ar 1570.g. lēnis kļuva par privātīpašumu, un Butlari to apsaimniekoja līdz 1695.gadam. Vēlākajos gadsimtos muižas īpašnieki mainījās samērā bieži: 1695. - 1737.g. - Mirbahi, 1737. - 1752.g. - Dortēzeni, 1752. - 1777.g. - Heikingi, 1777. - 1804.g. - Krievijas armijas pulkvedis un Kandavas apriņķa muižnieku priekšnieks Kristofs Karls fon Renne, 1846. - 1900.g. - Bahi.

Ar savu izglītotību un intensīvu sabiedrisko darbību uz muižas īpašnieku fona ievērību izpelnās Heikingu dzimtas piederīgie. Benedikts Heinrihs (1688 – 1767) un viņa dēls Vilhelms Aleksandrs (1720 – 1771) bija Kandavas pilskungi, labi pārzināja jurisprudenci un tika sūtīti uz Varšavu kā Kurzemes bruņniecības deputāti, lai aizstāvētu muižnieku intereses Polijas seimā.

Visaugstāko karjeras pakāpi sasniedza Vilhelma Aleksandra dēls Heinrihs Karls Benjamins (1751 – 1809), kurš savas dzīves gaitas sīki aprakstījis memuāros. Viņa darbā atainotajās radu, paziņu un viņa paša personās atklājas Apgaismības laikmeta Kurzemes muižnieka tips, kas krasi atšķiras no 17. gadsimta dīkdieņa, karotāja un mednieka. Tas ir izglītots, asprātīgs un viltīgs jurists, virsnieks vai diplomāts ar labiem sakariem daudzos galmos, kura dzīves mērķis ir iespējami augsts un labi apmaksāts amats jebkurā no Eiropas valstīm. Sākot no piektā dzīves gada, Heinrihs Karls Benjamins izglītību guva no mājskolotājiem un tēva, kurš Oksles muižā bija savācis plašu bibliotēku, seno manuskriptu, astronomijas instrumentu un porcelāna trauku kolekciju. Muižas ēkas un iedzīve pilnībā gāja bojā ugunsgrēkā ap 1758 gadu. Jau 12 gadu vecumā H. K. B. Heikings sāka karjeru Polijas karaļa, vēlāk – Saksijas hercoga galmā, kur sākotnēji kalpoja par pāžu, bet vēlāk – par pilnvaroto dažādās politiskās un saimnieciskās ārzemju misijās. Pēc Kurzemes pievienošanas Krievijai H. K. B. Heikings tika iecelts par Krievijas impērijas slepenpadomnieku un senatoru.

Tagadējais muižas kungu nams būvēts pēc 1758.g. ugunsgrēka. Ap 1860.g. ēka pārbūvēta un ieguvusi neogotisku frontonu. Pārbūves projektētājs, domājams, bijis arhitekts Teodors Zeilers, kura arhitektoniskais stils vērojams Cēres, Grenču un Rūmenes muižu, kā arī daudzu Kandavas miesta dzīvojamo namu veidolā.

Ap 1908.g. muižas teritorijā tika nomitināti daudzi vācu kolonisti no Volīnijas un Dienvidpolijas. 1912.g. muižas teritorija aptvēra 1285 ha, darbojās ūdensdzirnavas un kokzāģētava. 1922.g. muižas kungu mājā tika ierīkota vācu pamatskola, kas darbojās līdz vācu izceļošanai no Latvijas 1939.g.

Svarīgi: Privātīpašums. Apskatāma no ārpuses.

Галерея
ПредложениеПродукты, услуги, ключевые словаПоместья
Карта

Статистика:
Полнастю просмотрен : 3597
Показан в результатах поиска : 40963


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIA"SIA Rasu Dārzniecība" - это относительно новый питомник, семейный бизнес, расположенный в волости Бирзгале Огрского района. Мы специализируемся на рассаде летних цветов и зимостойких растений. Мы также предлагаем рассаду овощей: помидоров, огурцов, тыквы, арбузов, дынь и других.
Capsellam, SIA
Capsellam, SIAZārki - Tiek izgatavoti no augstas kvalitātes materiāla
kas tiek iegādāts no mūsu pašu kokapstrādes uzņēmumiem.Zārku izgatavošana ilgst no pāris stundām un ne vairāk, kā 24 stundām.
Imantas Tirgus, SIA
Imantas Tirgus, SIATirgus ir vieta, kur cilvēks var izmantot dabas dotās piecas maņas, un Imantas tirgus ir vieta, kur satiekas Latvijas reģionu garšas. Apvienojot šīs garšas kopā, tirgus sniedz iespēju izbaudīt neaizstājamu garšu un sajūtu devu.
AQUA SAN, SIA, сантехникa
AQUA SAN, SIA, сантехникaAQUA SAN. Плавательные бассейны и бассейны SPA, проектирование, установка оборудования. Бассейн SPA - для спортивного комплекса, школы, частного дома, сада, гостиницы или медицинского центра реабилитации.
Zanda, rokdarbi, keramika
Zanda, rokdarbi, keramikaSvēpētās keramikas bļodas, krūzes, svečturi, vāzes,adījumi.
Deicija, SIA
Deicija, SIAMūsu uzņēmuma galvenais darbības virziens ir labiekārtošanas un apzaļumošanas visa pakalpojumu sniegšana, kas sevī ietver gan projektu izstrādi, gan to realizāciju dzīvē, gan arī realizētā projekta kopšanu un uzturēšanu.
HBH Juozo alus , центр для отдыха
HBH Juozo alus  , центр для отдыхаK Вашим услугам залы как для маленьких, так и для больших компаний. Влюбленные пары и семьи, отмечающие знаменательные даты.
Improvement, SIA
Improvement, SIAДоставка сыпучих стройматериалов (доломитовый щебень, гравий, песок, чернозем). Благоустройства территории. Укладка брусчатки. Строительство дорог.
Juku dzirnavas, комплекс для отдыха
Juku dzirnavas, комплекс для отдыхаJuku Dzirnavas — это 85 гектаров безмятежной природы с разнообразными возможностями для развлечений и широким выбором размещения для пар, семей и групп
Rozā sapnis, прокат карнавальных и вечерних платьев, интернет магазин
Rozā sapnis, прокат карнавальных и вечерних платьев, интернет магазинРозовая мечта. Карнавальные и вечерние наряды, прокат и аксессуары.
Visi banneri