KartensucheSucherKatalogMeine DatenReklame
Oksles muiža

Oksles muiža

13,6 km no Kandavas, Cēres pagasts, Tukuma novads, Latvija, LV-3122
 
AlleAngebotGalerieDie Karte
Beschreibung

Kā Livonijas ordeņa lēnis muiža pastāvēja jau pirms 1499.g., kad tās valdītājs bija Dīriks Bedinks. 1499.g. Oksle tika izlēņota turīgākajam Kandavas fogtejas lēņavīram Ludvigam Butlaram. Ar 1570.g. lēnis kļuva par privātīpašumu, un Butlari to apsaimniekoja līdz 1695.gadam. Vēlākajos gadsimtos muižas īpašnieki mainījās samērā bieži: 1695. - 1737.g. - Mirbahi, 1737. - 1752.g. - Dortēzeni, 1752. - 1777.g. - Heikingi, 1777. - 1804.g. - Krievijas armijas pulkvedis un Kandavas apriņķa muižnieku priekšnieks Kristofs Karls fon Renne, 1846. - 1900.g. - Bahi.

Ar savu izglītotību un intensīvu sabiedrisko darbību uz muižas īpašnieku fona ievērību izpelnās Heikingu dzimtas piederīgie. Benedikts Heinrihs (1688 – 1767) un viņa dēls Vilhelms Aleksandrs (1720 – 1771) bija Kandavas pilskungi, labi pārzināja jurisprudenci un tika sūtīti uz Varšavu kā Kurzemes bruņniecības deputāti, lai aizstāvētu muižnieku intereses Polijas seimā.

Visaugstāko karjeras pakāpi sasniedza Vilhelma Aleksandra dēls Heinrihs Karls Benjamins (1751 – 1809), kurš savas dzīves gaitas sīki aprakstījis memuāros. Viņa darbā atainotajās radu, paziņu un viņa paša personās atklājas Apgaismības laikmeta Kurzemes muižnieka tips, kas krasi atšķiras no 17. gadsimta dīkdieņa, karotāja un mednieka. Tas ir izglītots, asprātīgs un viltīgs jurists, virsnieks vai diplomāts ar labiem sakariem daudzos galmos, kura dzīves mērķis ir iespējami augsts un labi apmaksāts amats jebkurā no Eiropas valstīm. Sākot no piektā dzīves gada, Heinrihs Karls Benjamins izglītību guva no mājskolotājiem un tēva, kurš Oksles muižā bija savācis plašu bibliotēku, seno manuskriptu, astronomijas instrumentu un porcelāna trauku kolekciju. Muižas ēkas un iedzīve pilnībā gāja bojā ugunsgrēkā ap 1758 gadu. Jau 12 gadu vecumā H. K. B. Heikings sāka karjeru Polijas karaļa, vēlāk – Saksijas hercoga galmā, kur sākotnēji kalpoja par pāžu, bet vēlāk – par pilnvaroto dažādās politiskās un saimnieciskās ārzemju misijās. Pēc Kurzemes pievienošanas Krievijai H. K. B. Heikings tika iecelts par Krievijas impērijas slepenpadomnieku un senatoru.

Tagadējais muižas kungu nams būvēts pēc 1758.g. ugunsgrēka. Ap 1860.g. ēka pārbūvēta un ieguvusi neogotisku frontonu. Pārbūves projektētājs, domājams, bijis arhitekts Teodors Zeilers, kura arhitektoniskais stils vērojams Cēres, Grenču un Rūmenes muižu, kā arī daudzu Kandavas miesta dzīvojamo namu veidolā.

Ap 1908.g. muižas teritorijā tika nomitināti daudzi vācu kolonisti no Volīnijas un Dienvidpolijas. 1912.g. muižas teritorija aptvēra 1285 ha, darbojās ūdensdzirnavas un kokzāģētava. 1922.g. muižas kungu mājā tika ierīkota vācu pamatskola, kas darbojās līdz vācu izceļošanai no Latvijas 1939.g.

Svarīgi: Privātīpašums. Apskatāma no ārpuses.

Galerie
AngebotErzeugnis, Dienstleistung, Bereich, SchlüsselwortLandgüter
Die Karte

Statistik:
Ist durchgesehen : 3587
Gezeigt in sucht Ergebnisse : 40963


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIA"SIA Rasu Dārzniecība" ist eine relativ neue Gärtnerei in Familienbesitz in der Gemeinde Birzgale des Bezirks Ogre. Wir spezialisieren uns auf Beetpflanzensetzlinge und winterharte Pflanzen. Wir bieten auch Gemüsesetzlinge an: Tomaten, Gurken, Kürbisse, Wassermelonen, Melonen und andere Setzlinge.
Dubultmuiža, Gasthaus
Dubultmuiža, GasthausViesu nams Dubultmuiža piedāvā: banketu zāli (40 pers.), pirti, baseinu, kublu, 8 numuriņi nakšņošanai. Atrodamies Rīgas teritorijā.
Meistars A, koka suvenīru un rotaļlietu ražošana
Meistars A, koka suvenīru un rotaļlietu ražošanaMeistars A pamatdarbības veids ir saliekamu koka modeļu un kokā gravētu attēlu izgatavošana. Produkcija ir domāta gan bērniem, gan pieaugušajiem.
RC Auto , autoserviss
RC Auto , autoservissCar Service,Fahrwerk zu reparieren. Cars dignostik und Reparatur. Motoreninstandsetzung. Zahnriemen und Belting ändern. Getriebe Reparaturen. Quick Ölwechsel. Bremsanlage Reparaturen. Schweißen. Starter und Generator zu
Apartamenti Dundaga XXL, Appartement
Apartamenti Dundaga XXL, AppartementEin Ferienhaus mit einem herrlich warmen Pool und einer aromatischen Holzofensauna. Wir befinden uns in Nordkurland, Dundaga, 150 km von Riga entfernt, in einem privaten Bereich. Schloss Dundagas und Park sind nur 800 m von uns entfernt, 22 km zum Meer, 5 km nach Baložezers, auf der anderen Straßenseite befindet sich der exotische Tierpark, in der Nähe die Liepniekvalka-Höhlen usw. C. natürliche Sehenswürdigkeiten. Wir bieten Apartments mit Küchenbereich an. Sauna und Schwimmbad vorhanden.
Sandras Baumanes dāvanu darbnīca
Sandras Baumanes dāvanu darbnīcaSandras Baumanes radošajā darbnīcā var pasūtīt interjera priekšmetus: spoguļus, spilvenus, svečturus, gleznas, traukus sava mājokļa iekārtošanai kā arī dāvanām draugiem, kolēģiem, biznesa partneriem.
Latrex laivas
Latrex laivasIzbaudiet neaizmirstamu laiku uz ūdens. Latvijā ražotas stiklplasta airu laivas un motorlaivas.
Zanzibāra, Campingplatz
Zanzibāra, CampingplatzKempings Zanzibāra atrodas pavisam netālu no Rīgas - tikai 20 minūšu brauciena attālumā skaistā vietā Daugavas-Misas kanāla malā
AMBE, salons Tūkstoš grīdu, Fußboden
AMBE, salons Tūkstoš grīdu, FußbodenTrīs slāņu parkets, klasiskās un eksotiskās koksnes, dažāda veida gumijas segumus - bērnu rotaļu laukumiem, fitnesa, trenažieru zālēm, šautuvēm un citām sporta grīdām.
Vidzemes vēnu centrs
Vidzemes vēnu centrsVienmēr laipni esat gaidīti Cēsīs "Vidzemes vēnu centrā". Garantējam laipnu, profesionālu attieksmi, izmeklēšanu un ārstēšanu mūsu uzņēmumā.
Visi banneri