Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
 Kuršu pilskalns (Velna gulta)

Kuršu pilskalns (Velna gulta)

Pūzurgravas iela 2, Kandava, Tukuma novads, Latvija
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Laika gaitā pilskalns iemantojis dažādus nosaukumus - Kuršu, Senču, Kandavas pilskalns, Baznīckalns, Pudiņkalns, pat Dieva gulta un Velna gulta, jo kalna forma no sāniem atgādina milzīgu gultu ar spilvenu.

Tagadējā Kuršu pilskalna vietā bijusi Kuršu pils, viens no Vanemas zemes centriem. Pirmo reizi pils pieminēta 1230.gada līgumā, kurā kurši solījuši kristīties. Pūzura gravā iespējams bijis kuršu ciems. Ārpus pils esošās apmetnes sauktas par "pils sētām", kas vēlāk, domājams, kļuva par apdzīvotas vietas - pilsētas - nosaukumu.

Kalnam, kura augstums ir 8-10 m, no visām pusēm ir mākslīgi stāvinātas malas, bet virsma ir 40 x 26 m plaša. Kalna ziemeļu pusē izveidots 36 m garš valnis, gar kura austrumu galu joprojām saskatāma senā uzejas vieta. Pilskalna plakumā konstatēts ap 1 m biezs intensīvs kultūrslānis, kas liecina par aktīvi apdzīvotu vietu samērā ilgā laika posmā. Kandava pirmo reizi rakstītos avotos minēta 1230. gadā, tādēļ pieļaujams, ka pilskalna apdzīvots līdz 13. gs. Vairākas atrastās liecības par šo vēstures posmu pieejamas Kandavas novadpētniecības muzejā.

Piezīmes: Pie pilskalna ir auto stāvvieta. Pa trepītēm varat uzkāpt pilskalnā un apskatīt upi - Abavu un daļu no pilsētas, kuru vietējie iedzīvotāji dēvē par Jaunkandavu.

Teika vēsta:
"Reiz esot bijis stalta pils un liela baznīca. Par zemes apakšu esot gājušas daudzas ejas un pagrabi. Kad kāds ienaidnieks nācis karot, pils esot nolaista pagrabos, un kad ienaidnieks aizgājis, pils esot atkal uzcelta augšā. Kādreiz nāca niknais ienaidnieks vācietis, pils esot nogrimusi un vairs neesot uzcēlies. Kad svētdienas rītos klausoties, varot dzirdēt, ka baznīcā zvanot. Kad uziet uz Baznīcas kalnu, varot redzēt iedobumu, tur pils esot nogrimusi. Ļaudis esot ielaiduši iedobumā zosi, un Abavā iznākusi ārā. Baznīcas kalns atrodas Kandavā" (Latviešu folkloras krātuve 974,14)

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresPilskalni
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 4189
Meklēšanas rezultātos parādīts : 17804


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Viesu nams "Imantas" un kempings "Sīļi"
Viesu nams Atpūtas un veselības centrs "Imantas" piedāvā rehabilitāciju un atpūtu vienā no skaistākajām un zaļākajām vietām Latvijā, Kurzemes piekrastē, - Jūrkalnes stāvkrastā. Apkārtējās dabas skaistums relaksē un dziedina jau pats no sevis.
Mārkulīči, medību sporta un atpūtas vieta
Mārkulīči, medību sporta un atpūtas vietaMārkulīču āra šautuvēs var izmēģināt dažādus medību šaujamieročus, šaušanu ar loku, apgūt zināšanas pie prasmīga šaušanas instruktora. Te ir sporta laukumi, neparastas brīvā kritiena šūpoles, kā arī iespēja nakšņot mājīgā viesu namiņā ar pirti.
Villa Anna, viesu nams
Villa Anna, viesu namsVilla Anna - tas ir mūżīgais sirmās jūras un tas nostāstu noslēpums, ko papildina čaklu pavāru sagādāta azaida aromāts, kas ienāk kopā ar rīta saules stariem Jūsu istabā.
Rakstā, veikals
Rakstā, veikalsEsi deju kolektīva dalībnieks vai vēlies par tādu kļūt? Mammai pie rokas sper pirmos solīšus deju zāles virzienā? Gaidi nākamos Dziesmu un deju svētkus? Vēlies iegādāties pats savu tautas tērpu?
Nemuno Turas, viesu nams
Nemuno Turas, viesu namsViesu nams Nemuno Turas aicina atpūsties skaistā lauku tūrisma viensētā pie Kauņas. Kauņas centrs- 15 min. Blakus starptautiskā automaģistrāle „Via Baltica” (E67, A5).
Dienliliju Dārzs, parks
Dienliliju Dārzs, parksLatvijā lielākais Dienliliju Dārzs piedāvā Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotu dienliliju jeb dienziežu (Hemerocallis) šķirņu selekciju, pavairošanu un stādu tirdzniecību  dārzā un internetā. Tuvāk www.daylily.lv
Thread solutions, SIA
Thread solutions, SIAPiedāvājam augstākās kvalitātes COATS šujamos diegus apģērbiem, somām, apaviem, mēbelēm, sporta inventāram, teltīm, tentiem, jahtām, filtriem, tehniskai šūšanai, maisu aizšūšanai, aušanai. Piedāvājam diegus augstām temperatūrām.
Campo, ūdenstūrisms
Campo, ūdenstūrismsCampo. Viss par laivošanu. Ūdens tūrisma maršruti, inventārs, noma, tirdzniecība. Kajali, kanoe, smailītes. Airēšanas skola.
Bērnības sala, bērnu pieskatīšanas un attīstības centrs
Bērnības sala, bērnu pieskatīšanas un attīstības centrsBērnu centra tiks organizētas radošas nodarbības, tiek apgūta jauna informācija, attīstītas jaunas prasmes un iemaņas. Liela izēvelē dažādu materiālu, pedagogi izmanto dažādas darba metodes. Nodarbības tiek pasniegtas latviešu un krievu valodā. Mūsu uzdevums ir lai bērnam centrā pavadītais laiks paiet pēc iespējas interesantāk, veicina- iztēli, uztveri, domāšanu, fantāziju un vingrina un nostiprina rokas sīku muskulatūru, praktiskā darbībā. Veicināt sociālo un emocionālo prasmju attīstīšanu, komunikācijas spējas. Piedāvāt mazākumtautību bērniem latviešu valodas apgūšanu. Nodarbību istabas ir iekārtotas gaišas un saulainas telpas un dažādam attistošam rotaļlietām atbilstoši bērnu vecumam.
Visi banneri