Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Zemītes muižas pils un parks

Zemītes muižas pils un parks

Zemītes pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Tukuma novads, Latvija
(+371) 26527265
(+371) 25522572
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Zemītes muiža (bruņinieku muiža), kas kopš 1437. gada bijusi Štekmestes un vēlāk fon Butlara lēnis.

Īpašnieki: līdz 1673. gadam Butlaru dzimta, pēc tam īpašnieki bijuši fon Lēbeli, fon Mirbahi, fon Pletenbergi un fon Bēri. No 1790. gada līdz 1920. gadam fon Firksi.
Zemītes pils ir iespaidīga būvapjoma celtne. Tiek uzskatīts, ka tā būvēta ap 1850. gadu un tad arī tur izveidots parks. Domājams, ka neorenesanses tornis piebūvēts vēlāk jau esošai ēkai.

Muižas kungu māja nodedzināta 1905. gadā un atjaunota tikai 30. gados. Vecajā muižas klētī 1937. gadā iekārtots Aizsargu nams. 1943. gadā ugunsgrēkā nodega vairākas muižas saimniecības ēkas. 1945. gadā Zemītes muižā izveidoja Mašīnu un zirgu iznomāšanas punktu, bijušajās Aizsargu nama telpās - Zemītes pagasta darbaļaužu deputātu padomes izpildkomiteju.1949. gadā izveidoja Mašīnu un traktoru staciju. 1951. gadā staciju likvidēja un nodeva Kandavas RTU, 1962. gadā uz tā bāzes izveidoja jaunu uzņēmumu - "Tukuma lauktehnikas" filiāli. Padomju varas gados pilī atradās ēdnīca un dzīvokļi. Bija iecere pils tornī ierīkot muzeju.

Tagad bijusī kungu māja ir pašvaldības īpašums. 2000. gadā Kandavas novada dome ieguldījusi līdzekļus tās rekonstrukcijā un kopš tā laika pilī atrodas Zemītes pamatskola. 2000. gada 1.septembrī, piedaloties Valsts prezidentei Vairai Vīķei - Freibergai, skola pārcēlās uz šīm skaistajām telpām.

Runā, ka Zemītes pilī pusnaktī varot satikt Zilo dāmu. Zemītes muižas parkā apskatāma parka Sarga seja liepas stumbrā un Mīlētāju krēsls.

Informācija: I.Dišlere, A.Ozola - Muižas lauku kultūrvidē (2002).

Kopš 2020.gada ēkā atrodas Zemītes sākumskola.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 5513
Meklēšanas rezultātos parādīts : 41066


Rojas rodes, brīvdienu māja
Rojas rodes, brīvdienu mājaRojas Rodes ir savrupa brīvdienu māja ar visām ērtībām un atsevišķu slēdzamu ieeju netaļu no jūras.
Pa Laimes Taku, pansija
Pa Laimes Taku, pansijaPiedāvājam pie mums dzīvot staigājošiem pensionāriem, kas paši tiek galā ar sevi, dzīvošana vienvietīgās istabiņās ēkas pirmajā un otrajā stāvā, otrajā stāva ir arī dažas istabiņas ar dušu un tualeti iekšā, šīs istabiņas ir dārgākas - 270 eiro mēnesī, parastās istabiņas - 250 eiro
Porto Resort, viesnīca
 Porto Resort, viesnīcaPORTO RESORT ir lieliska guļbūves viesnīca ar plašu teritoriju pašā Lilastes ezera krastā. Tā ir lieliska vieta atpūtai ar ģimeni un draugiem, svinībām un kāzām, kā arī biznesa darījumiem, tikšanām un semināru organizēšanai.
Burtnieki, viesu māja
Burtnieki, viesu mājaViesu nams Burtnieki atrodas apmēram 120 km no Rīgas un 25 km no Valmieras, teikām apvītā Burtnieka ezera krastā. Piedāvājam atpūtu no pilsētas kņadas un trokšņiem, izbaudot klusumu mūsu nelielajā parciņā.  
Gravtex, SIA
Gravtex, SIARažojam:
- unikālus koka dekoratīvos sienu paneļus,
- fasādes apdares paneļus no saplākšņa, kas ir ideāls risinājums ēku un telpu apdarē.
ALAUŠYNĖ , viesu nams
ALAUŠYNĖ , viesu namsLauku sēta Alaušynė pie Alaušas ezera. Naktsmītnes, ēdināšana kafejnīcā ABU, konferenču zāle, pirts un baseins, kuteris un plosts. Kvadricikli, velosipēdi, biljards, teniss, basketbols.
Debesu bļoda, viesu nams
Debesu bļoda, viesu namsDebesu bļoda Ogres rajonā, 40 km no Rīgas aicina svinēt svētkus, piedāvā naktsmītnes, banketu zāli, pirti, āra SPA vannu, sporta laukumu. Ziemā - slēpot un slidot.
Photorent, IK
Photorent, IKFotonoma Rīgas centrā piedāvā kameras, objektīvus, zibspuldzes, audio un video tehniku, apgaismojumu un citus aksesuārus profesionāļiem un amatieriem. Pastāvīgajiem klientiem un īrei ilgtermiņā atlaides.
Vīcežu muiža, atpūtas komplekss
Vīcežu muiža, atpūtas komplekssVīcežu muiža, atpūtas komplekss. Dažādu pasākumu un svētku organizēšana, atrakcijas , atpūta pie dabas.
Latgales galdnieks, IK
Latgales galdnieks, IKLatgales galdnieks. Mēbeļu restaurācija un ražošana, kāpņu un durvju ražošana, guļbūves. Masīvkoks, finierēts saplāksnis, MDF, lamināts. Izstrādājumi tiek beicēti, lakoti vai krāsoti, atkarībā no klienta vēlmēm.
Visi banneri