Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Zemītes muižas pils un parks

Zemītes muižas pils un parks

Zemītes pils, Zemīte, Zemītes pagasts, Tukuma novads, Latvija
(+371) 26527265
(+371) 25522572
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Zemītes muiža (bruņinieku muiža), kas kopš 1437. gada bijusi Štekmestes un vēlāk fon Butlara lēnis.

Īpašnieki: līdz 1673. gadam Butlaru dzimta, pēc tam īpašnieki bijuši fon Lēbeli, fon Mirbahi, fon Pletenbergi un fon Bēri. No 1790. gada līdz 1920. gadam fon Firksi.
Zemītes pils ir iespaidīga būvapjoma celtne. Tiek uzskatīts, ka tā būvēta ap 1850. gadu un tad arī tur izveidots parks. Domājams, ka neorenesanses tornis piebūvēts vēlāk jau esošai ēkai.

Muižas kungu māja nodedzināta 1905. gadā un atjaunota tikai 30. gados. Vecajā muižas klētī 1937. gadā iekārtots Aizsargu nams. 1943. gadā ugunsgrēkā nodega vairākas muižas saimniecības ēkas. 1945. gadā Zemītes muižā izveidoja Mašīnu un zirgu iznomāšanas punktu, bijušajās Aizsargu nama telpās - Zemītes pagasta darbaļaužu deputātu padomes izpildkomiteju.1949. gadā izveidoja Mašīnu un traktoru staciju. 1951. gadā staciju likvidēja un nodeva Kandavas RTU, 1962. gadā uz tā bāzes izveidoja jaunu uzņēmumu - "Tukuma lauktehnikas" filiāli. Padomju varas gados pilī atradās ēdnīca un dzīvokļi. Bija iecere pils tornī ierīkot muzeju.

Tagad bijusī kungu māja ir pašvaldības īpašums. 2000. gadā Kandavas novada dome ieguldījusi līdzekļus tās rekonstrukcijā un kopš tā laika pilī atrodas Zemītes pamatskola. 2000. gada 1.septembrī, piedaloties Valsts prezidentei Vairai Vīķei - Freibergai, skola pārcēlās uz šīm skaistajām telpām.

Runā, ka Zemītes pilī pusnaktī varot satikt Zilo dāmu. Zemītes muižas parkā apskatāma parka Sarga seja liepas stumbrā un Mīlētāju krēsls.

Informācija: I.Dišlere, A.Ozola - Muižas lauku kultūrvidē (2002).

Kopš 2020.gada ēkā atrodas Zemītes sākumskola.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 5575
Meklēšanas rezultātos parādīts : 41426


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Alejas projekti, SIA
Alejas projekti, SIAAlejas projekti sniedz pakalpojumus apzaļumošanas un labiekārtošanas jomās. „No projekta līdz ziedošam dārzam” .
Baižas, stādaudzētava
Baižas, stādaudzētavaStādu audzētava Baižas. Ziemcietes, graudzāles, kapu stādījumi, akmensdārzi, vasaras puķes, stādi balkoniem. 700 veidu un šķirņu ziemciešu stādi.
Vegetarian foods, pārtika
Vegetarian foods, pārtikaVegetarian FOODS - labvēlīgie saldumi. Kūkas bez konservantiem, nesatur olas, nesatur produktus iegūtus vardarbības ceļā pret dzīvniekiem.
Jaņa Rozentāla Saldus Vēstures un mākslas muzejs, muzejs
Jaņa Rozentāla Saldus Vēstures un mākslas muzejs, muzejsŠodien muzeja kompleksā ietilpst četras ēkas, kurās izvietoti - muzeja krājums, mākslas izstāžu zāle, vēstures izstāžu zāle un administrācija. Muzeja sākums meklējams 1947.gadā, kad pieņemts lēmums par tā izveidi. Sākotnējā muzeja bagātība ir Rozentāla laikabiedra Marta Vēja savāktā mākslinieka oriģināldarbu kolekcija.
DāvanuServiss.lv
DāvanuServiss.lv"DāvanuServiss.lv". Piedāvājam vairāk kā 800 emociju un piedzīvojumu dāvanas, kas liks piepildīties Jūsu sen lolotiem sapņiem.
Granitops
GranitopsGRANITOPS ir izturīgs polimēru materiāls virsmu pārklāšanai. Virsmām piešķir elegantu granīta izskatu, labas lietošanas un kopšanas īpašības.
MS Auto noma, SIA
MS Auto noma, SIAUzņēmums piedāvā vieglo automašīnu, mikroautobusu un nelielu kravas automašīnu nomu un tirdzniecību. Piedāvājam Jūsu ērtībai šādas mašīnas Opel Vivaro, Renault Trafic, Mercedes Sprinter, VW Caddy, Mercedes GL 350, Audi Etron, Volvo XC 60.
Ezerkrasti, atpūtas bāze
Ezerkrasti, atpūtas bāzeAtpūta pie Rāznas ezera. Viena mazā/ģimenes mājiņa un viena lielā viesu māja/pirts. Telpas svinībām un atpūtai. Banketu un konferenču zāle līdz 150 personām. Mājīgi numuriņi gulēšanai. Pirtis, baseins, aktīva atpūta .
Bobcatdarbi
BobcatdarbiCeļu būve, remonts, uzturēšana, zemes un rakšanas darbi, augsnes frēzēšana, zemes aerācija, zemes planēšana, zemes urbšana, labiekārtošana, apzaļumošana, teritoriju uzkopšana, ledus frēzēšana, zāliena aerācija, vertikulēšana, trimmerēšana, celmu frēzēšana un izrakšana, žogu uzstādīšana
Visi banneri