Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Cēres muiža

Cēres muiža

Skolas iela, 1, Cēre, Cēres pagasts, Tukuma novads, Latvija
(+371) 63154995
(+371) 29284829
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Cēres muiža (bruņinieku muiža) izveidojusies 1352. gadā no senā Rīgas Heinriha lēņa.
Īpašnieki: no 1492.-1658. gadam fon Altenboku dzimta; pēc tam fon Funku, fon Rapu, fon Šilingu, Heikingu un fon Hānu dzimta. Pēdējie muižas īpašnieki no 1883. līdz 1920. gadam bija fon Kniges.
19. gadsimta 60. gados veikta Cēres muižas klasicisma stilā celtās divvstāvu kungu mājas pārbūve. Kungu mājas modernizācijas projektu realizējis Kurzemes arhitekts Teodors Zeilers.
20. gadsimta sākumā muižai piederēja 1022 ha zemes, divas pusmuižas (Baltklāvu un Liliju piemuižas), krogs un 19 zemnieku mājas. Muižā bijis krogs, pienotava, siernīca, vējdzirnavas un darvas dedzinātava.
1919. gada sākumā - tā sauktajā lielinieku laikā - kungu mājā darbojās Cēres pagasta Izpildkomiteja. Barons fon Knige bija aizbēdzis, lai izvairītos no aresta. Vēlāk kungu māja stāvēja tukša. 1920. gadā muižas zemi nacionalizēja un agrārreformas laikā to sadalīja jaunsaimniecībās.
Kungu māju 1921. gadā piešķira Cēres pagastam skolas vajadzībām, un tajā kopš tā laika atrodas Cēres skola. Ēkas pārbūve vēlreiz veikta 1940. un 1941. gadā par pagasta līdzekļiem.
Muižas centrā atradās arī pasts un telefona centrāle, Cēres piensaimnieku sabiedrība "Spēks" un Mazsaimnieku veicināšanas kooperatīvs "Palīgs". Darbojās arī Lauksaimniecības sabiedrība, Cēres patērētāju sabiedrība, Cēres Savstarpējās apdrošināšanas biedrība, Latvijas Kultūras veicināšanas biedrības Cēres nodaļa, tāpat aizsargu pulka nodaļa, mazpulks un aizsardžu pulciņš.
No 1944. gada rudens līdz kara beigām - bijušajā kungu mājā atradies vācu kara hospitālis.
Cēres muižas kungu mājā atrodas Cēres pamatskola. Skolā apskatāms neliels muzejs.

Informācija: I.Dišlere, A.Ozola - Muižas lauku kultūrvidē (2002).
A.Ozola - Muižu stāsti (2009)

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresMuižas
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 5158
Meklēšanas rezultātos parādīts : 41754


Rasu Dārzniecība, SIA
Rasu Dārzniecība, SIASIA Rasu Dārzniecība, esam salīdzinoši jauna stādaudzētava, ģimenes uzņēmums, Ogres novadā, Birzgales pagastā "Rasas". Specializējamies uz vasaraspuķu stādiem un ziemcietēm. Piedāvājam arī dārzeņu stādus :  tomātu, gurķu, ķirbju, arbūzu, meloņu un citus stādus.
Skrivanek Baltic, SIA, valodu skola, tulkojumu birojs
Skrivanek Baltic, SIA, valodu skola, tulkojumu birojsProfesionāli rakstiskie un mutiskie tulkojumi 110+ valodās. Dokumentu tulkošana ar notariālu apliecinājumu, svešvalodu kursi un bērnu nometnes.
Juku dzirnavas, atpūtas komplekss
Juku dzirnavas, atpūtas komplekssJuku Dzirnavas ir 85 hektari bezrūpīgas dabas ar dažādām izklaides iespējām un plašu izmitināšanas izvēli pāriem, ģimenēm un grupām
Sandras Baumanes dāvanu darbnīca
Sandras Baumanes dāvanu darbnīcaSandras Baumanes radošajā darbnīcā var pasūtīt interjera priekšmetus: spoguļus, spilvenus, svečturus, gleznas, traukus sava mājokļa iekārtošanai kā arī dāvanām draugiem, kolēģiem, biznesa partneriem.
Darba drošības centrs, SIA
Darba drošības centrs, SIADARBA DROŠĪBAS CENTRU 2003. gadā izveidoja darba aizsardzības, ugunsdrošības, pārtikas aprites jomā zinoši cilvēki, kuri līdz tam pakalpojumus šajās jomās sniedza individuāli vai kā citu uzņēmumu eksperti.
Valteri, viesu nams
Valteri, viesu namsViesu namā Valteri Daugavas krastā, labi jutīsies pat 70 cilvēku lielas kompānijas. Svinības vai veselības kūres pirtiņā, ar peldi baseinā vai laisku gulšņāšanu āra kubulā.
Silamalas, atpūtas komplekss
Silamalas, atpūtas komplekssKomplekss atrodas meža ielokā, pašā kalna galiņā, ainaviskā vietā - Milzkalnē, tikai 60km attālumā no Rīgas. pie mums varat aizbēgt, no pilsētas kņadas un baudīt mieru un klusumu, relaksējies pirtiņā, vai izkarsējies karstajā kublā un baudi veldzējošu peldi baseinā.
Līcīši, lauku sēta
Līcīši, lauku sētaSIA Līcīši ir viens no pirmajiem un joprojām lielākajiem kazu audzēšanas un kazas piena produktu ražošanas uzņēmumiem Latvijā. Mūsu darba kvalitātes garantija ir 17 gadu ilgā pieredze kazas piena produktu ražošanā!
Lapsas, atpūtas bāze
Lapsas, atpūtas bāzeViesu nams Lapsas, naktsmājas, pirti, baļļa, banketu zāle, telts vietas. Piedāvājums ūdenstūrisma cienītajiem – piecvietīgi katamarāni, kanoe laivas, piegāde.
Uldis Kleins, akmeņkalis
Uldis Kleins, akmeņkalisUlda Kleina akmeņkaļu darbnīca. Kapu pieminekļu izgatavošana, uzstādīšana, kapu vietas labiekārtošana.
Visi banneri