Meklēt kartēMeklētājsKatalogsSludinājumiLasītavaMani datiReklāma
Zemītes evanģēliski luteriskā baznīca

Zemītes evanģēliski luteriskā baznīca

Zemītes baznīca, Zemītes pagasts, Tukuma novads, Latvija, LV-3135
(+371) 26527265
 
VissPiedāvājumiGalerijaKarte
Apraksts

Zemītes baznīca rakstos minēta jau 1567. gadā. Vienam no vecajiem baznīcas zvaniem ir bijis uzraksts: "Kad rakstīja 1585. gadu, tad Bartels Butlers lika mani izliet, tā ir patiesība". Zemītes luterāņu baznīca (1570 -1580) bijušajā Tukuma rajonā ir viena no retajām baznīcām, kas celta no akmens. Hercoga Ketlera laikā dievnama torni vainagoja krusts un gailis. Saglabājies nostāsts par to, ka kreisajā pusē no galvenās ieejas iemūrēta meitene viņas grēku izpirkšanai.

18. gsadsimtā par Zemītes baznīcas mācītāju kalpoja 100 garīgo dziesmu autors Bernhards Bīnemanis.

Ērģeles baznīcā tikušas iebūvētas 1848. gadā. 1852. gadā baznīcā tika veikts kapitālais remonts, kura laikā baznīca tika paplašināta un veikta baznīcas kapličas, kura atrodas zem altāra, aizmūrēšana. Baznīcas altāri līdz 1933. gadam rotāja kokgriezumi, kurus pēc tam nomainīja pret altārgleznu. 1963. gadā baznīca tika slēgta. Altāra kokgriezumus, gleznu, kanceli, lustru, kā arī rituāla priekšmetus aprūpē pārņēma Rundāles pils muzejs, kurā daļu no šiem priekšmetiem var aplūkot vēl šodien. 1993. gadā baznīca darbību atsāka.

Zemītes baznīcā 1967. gadā tapuši nozīmīgi filmas "Kad lietus un vēji sitas logā" kadri. Filmas režisors ir Aloizs Brenčs, galvenajās lomās: Eduards Pāvuls, Harijs Liepiņš un Lilita Ozoliņa. Filma uzņemta "Rīgas Kinostudijā" pēc Arvīda Griguļa romāna "Kad lietus un vēji sitas logā" motīviem.

Zemītes baznīcā filmēta arī Moldāvijas mākslas filma „Sieviete baltā” (1981.). Filmu uzņēmusi Moldova film, bet lomas tajā tēlojuši arī latviešu aktieri - Akvelīna Līvmane, Juris Lejaskalns, Arnis Līcītis un Dzidra Ritenberga.

Galerija
PiedāvājumiProdukti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozaresDraudzes Baznīcas, dievnami
Karte

Statistika:
Pilnībā apskatīts : 7891
Meklēšanas rezultātos parādīts : 115219

Puduri, atpūtas komplekss
Puduri, atpūtas komplekssTelpas konferencēm, semināriem, kāzām, banketiem, Pirts. Komfortablas guļbūves mājiņas. Vieta sporta pasākumiem, estrāde.
Sauna serviss, SIA
Sauna serviss, SIAPirts izbūve mājās un dzīvokļos, saunas, tvaika pirtis, hammam, elektriskās un malkas pirts krāsnis, tvaika ģeneratori un cits pirts aprīkojums
Kliģi, atpūtas komplekss
Kliģi, atpūtas komplekssVieta banketiem, semināriem, ballītēm un sporta spēlēm; naktsmītnes guļbūves ēkā vai viesu nama labiekārtotos numuriņos; kempingos un labiekārtotās astoņvietīgās mājiņās
ID Rugāji, galdniecība
ID Rugāji, galdniecībaIzgatavojam masīvkoka mēbeles pēc pasūtījuma. Mums sagādā prieku darbs ar pasūtītāju - uzklausām un realizējam klienta vēlmes.
Princis, SIA
Princis, SIAJāšanas sporta kluba Princis saimniecībā ir aptuveni 70 zirgi. Piedāvājam izjādes ar zirgiem un ponijiem Jelgavā, jāšanas apmacību, zirgu pansijas, zirgu tirdzniecības pakalpojumus. Perspektīvākie piedalās valsts un starptautiska līmeņa sacensībās.
Reness R, mēbeles
Reness R, mēbelesReness R. Mēs izstrādājam un realizējam individuālus mēbeļu projektus kā arī sniedzam konsultācijas telpu interjera papildināšanā. Dizains, funkcionalitāte, kvalitāte!
Raganas ķēķis, krodziņš
Raganas ķēķis, krodziņšRaganas ķēķī - tikai tīrākie lauku labumi - mielojies, kamēr vēders pilns, kā arī neaizmirsti nogaršot mūsu krodziņa īpašo "Raganas vīnu".
Gungas, viesu nams
Gungas, viesu namsGungas -  etnogrāfiskais viesu nams svinībām, atpūtai un semināriem.
CEL, būvmateriāli, gāzbetons, ģipškartons, apdares materiāli
 CEL, būvmateriāli, gāzbetons, ģipškartons, apdares materiāliFirma Cel. Progresīvas būvkonstrukcijas. YTONG gāzbetons, FERMACELL ģipškartona plātnes, BIOCLAR bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas.
SAKA - S, mēbeles
SAKA - S, mēbelesMēbeļu izgatavošana, projektēšana un uzstādīšana pēc individuāliem pasūtījumiem. Praktiskas, izturīgas, vienkāršas un modernas, ekskluzīvas, ekoloģiskas mēbeles.
Visi banneri